Kryptovaluuttojen forkit

15.04.2020

Forkit ovat yksi keskeisimmistä kryptovaluuttojen käsitteistä. Kryptovaluuttojen forkit ovat keskeisessä osassa kryptovaluuttojen kehitystä. Vaikka forkit herättävätkin erittäin paljon keskustelua kryptovaluuttamaailmassa, niin yllättävän moni kryptosijoittaja on todellisuudessa täysin pihalla siitä mitä niillä tarkoitetaan.

Tiivistetysti forkeilla tarkoitetaan kryptovaluuttojen ohjelmistopäivityksiä. Forkit on mahdollista jakaa kahteen erityyppiseen päivitykseen, joita ovat hard fork ja soft fork. Seuraavaksi kerron mitä hard forkilla ja soft forkilla todellisuudessa tarkoitetaan.

Hard fork

Hard forkissa lohkoketju jakaantuu peruuntumattomasti kahteen eri ketjuun. Hard forkissa uusi lohkoketjun haara ei hyväksy enää lohkoketjun vanhaa versiota pyörittäviä node-palvelimia. Hard fork kannattaakin tehdä ainoastaan siinä tapauksessa, mikäli riittävä määrä nodeja on ohjelmistopäivityksen takana. Useimmissa tapauksissa kaikki lohkoketjun louhijat ryhtyvät louhimaan lohkoketjun uutta haaraa sulassa sovussa, ja lopulta vanha haara kuolee käyttämättömänä pois.

Hard forkeissa piilee aina mahdollisuus myös täysin uuden kryptovaluutan syntyyn. Mikäli kehitysyhteisö on riitaantunut kryptovaluutan tulevasta suunnasta ja osa louhijoista jatkaa toisen haaran louhimista, niin syntyy täysin uusi kryptovaluutta. Paras esimerkki tällä tavoin syntyneestä kryptovaluutasta on Bitcoin Cash.

Hard forkkia on mahdollista hyödyntää myös tilanteissa, joissa lohkoketju on onnistuttu hakkeroimaan. Hard forkin avulla lohkoketju on mahdollista palauttaa mihin tahansa hakkerointia edeltäneeseen lohkoon. Monet kryptosijoittajat eivät tiedä, että tällaisen hard forkin seurauksena syntyi mm. maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum. Vuonna 2016 Ethereumin ekosysteemin The DAO -älysopimus hakkeroitiin. Tämän jälkeen toteutettiin hard fork hakkerointia edeltäneeseen aikaan. Osa yhteisöstä ei kuitenkaan hyväksynyt tätä hard forkkia, vaan jatkoi vanhan lohkoketjun louhintaa. Tätä vanhaa lohkoketjun haaraa kutsutaan tänä päivänä Ethereum Classic -nimiseksi kryptovaluutaksi. Ethereum on siis hard forkissa syntynyt haara ja Ethereum Classic pyörii alkuperäisen lohkoketjun haaran pohjalta.

Soft fork

Soft fork on hard forkkia kevyempi vaihtoehto suorittaa päivitys lohkoketjussa. Soft forkissa ohjelmistopäivitys on valinnainen ja nodepalvelimien on mahdollista pyörittää verkkoa, vaikka ne eivät olisikaan osallistuneet päivitykseen. Soft forkissa lohkoketju ei jakaannu kahdeksi eri haaraksi, joten se on myös taaksepäin yhteensopiva. Soft fork on siis nimensä mukaisesti hard forkkia pehmeämpi tapa suorittaa ohjelmistopäivitys. Tunnetuin soft forkin avulla suoritettu päivitys on ehdottomasti Bitcoinin SegWit-päivitys, jonka avulla parannettiin Bitcoinin verkon skaalautuvuutta.

Yhteenveto

Forkit mahdollistavat kryptovaluuttojen kehityksen. Ohjelmistopäivitys on mahdollista suorittaa joko hard forkkina tai soft forkkina. Mikäli kryptovaluuttayhteisö on eri mieltä kyseisen kryptovaluutan tulevaisuuden suunnasta, niin hard forkin avulla voi syntyä jopa täysin uusia kryptovaluuttoja. Kryptosijoittajan kannattaa kuitenkin huomioida, että kryptovaluuttojen forkit koskevat ainoastaan verkon ylläpitäjiä. Tavallisen kryptosijoittajan ei siis tarvitse suorittaa minkäänlaisia toimenpiteitä forkin yhteydessä.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.