ICO

16.06.2020

Jokaisen kryptosijoittajan pitää ehdottomasti tietää, mitä tarkoitetaan kirjainyhdistelmällä ICO. ICO on lyhenne englanninkielisistä sanoista Initial Coin Offering ja se on näytellyt erittäin suurta roolia kryptovaluuttojen lähihistoriassa. ICO on joukkorahoituksen muoto, jossa tarjotaan kryptovaluuttaa haettavan rahoituksen vastikkeeksi. ICO:a voidaan pitää kryptovaluuttamaailman vastineena osakesijoittamisesta tutulle IPO:lle (Initial Public Offering), jossa yritys tarjoaa mahdollisuuden hankkia sen osakkeita ennen pörssilistautumista. Kryptovaluuttojen ICO:t ovat ehdottomasti kaikista riskialttiimpia sijoituksia, ja sijoittajan kannattaa harkita äärimmäisen tarkkaan ennen niihin sijoittamista.

ICO:a hyödyntämällä kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian parissa toimivien yritysten on mahdollista hankkia toiminnalleen uutta pääomaa. Kryptovaluuttojen ICO-buumi oli kuumimmillaan vuonna 2017. Tuolloin lukuisat kryptovaluuttaprojektit onnistuivat keräämään itselleen jopa useiden miljardien dollarien arvosta rahoitusta. Hyvä esimerkki suuresta ICO:sta on ehdottomasti Block.One-yhtiön järjestämä ICO, jolla yhtiö keräsi EOS nimiselle kryptovaluuttaprojektille ennätyksellisen yli neljän miljardin dollarin potin. Monet asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että vuosien 2017-2018 aikana tapahtunut kryptovaluuttojen räjähdysmäinen nousu oli ainakin osin ICO-buumin seurausta.

Viimeisten vuosien aikana useat kryptovaluutat ovat käyneet ICO:n läpi aivan projektin alkuvaiheissa. Historian suosituin alusta ICO:ille on ollut ehdottomasti Ethereum. Tämä tarkoittaa tiivistetysti sitä, että sijoittajan ICO:n myötä haltuunsa saama token toimii aluksi Ethereumin lohkoketjussa. Tämän päivän suurimmista kryptovaluutoista esimerkiksi EOS ja Tron ovat syntyneet alun perin Ethereumin alustalla järjestetyn ICO:n seurauksena. Myöhemmin nämä projektit ovat sitten perustaneet oman lohkoketjunsa ja siirtyneet pois Ethereumin lohkoketjusta.

ICO:t ovat ehdottomasti erittäin korkean riskin sijoituksia. Mikäli niihin sijoittaminen kuitenkin kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti perehtyä projektiin erittäin syvällisesti ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Huomionarvoinen seikka on myös ehdottomasti tokenien jakosuhde. Lähtökohtaisesti sijoittajan hälytyskellojen kannattaa soida silloin, jos projektia vetävä tiimi jättää itselleen suurimman osan kierrossa olevista tokeneista. Tämä voi viitata siihen, että tiimi pyrkii myymään omistuksensa hinnan noustessa ja sijoittaja voi unohtaa toiveensa mahdollisista tuotoista. Hyvän ICO:n tunnusmerkit täyttyvät, mikäli projekti vaikuttaa syvällisen tarkastelun jälkeen luotettavalta ja se pyrkii ratkaisemaan jonkin aidon olemassa olevan ongelman, tiimi on ammattitaitoinen ja tokeneille on olemassa aitoja käyttökohteita.

Riski ja tuotto kulkevat tunnetusti käsikädessä. ICO:t ovatkin tarjonneet sijoittajille mahdollisuuden päästä käsiksi jopa useiden tuhansien prosenttien tuottoihin. Aivan järisyttävän suuret tuottomahdollisuudet ovat houkutelleet lukuisia ihmisiä sijoittamaan ICO:ihin. Valitettavasti monien sijoittajien kohdalla heidän ottamansa riski on myös realisoitunut, ja he ovat menettäneet kaikki kyseiseen ICO:on sijoittamansa rahat. Tänä päivänä ICO-markkinat ovat hiljentyneet huippuvuosistaan. ICO-markkinoiden rinnalle on noussut kirjainyhdistelmä IEO (Initial Exchange Offering), jolla tarkoitetaan kryptovaluuttojen liikkeellelaskua kryptovaluuttapörssin kautta. IEO on myös seuraavan artikkelin aihe, joten tähän kirjanyhdistelmään päästään pureutumaan tarkemmin jo aivan lähiaikoina.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.